Hazırlık ve uygulama yöntemi

Stent, damar duvarına takılan ve çok ince metalik tellerden örülmüş silindirik bir kafes olarak tarif edilebilir. Stent geometrisi tüm mekanik özellikleri doğrudan etkiler, bu nedenle üretilen stentlerin kalite kontrolü mikron seviyesinde ölçüm yapabilen sistemler ile gerçekleştirilmelidir.

Nikon X-Ray CT cihazları Micro CT çalışma tekniği ile hassas olarak görüntülemeler yapmaktadır.  Stent numunesi cihaz içerisine yerleştirildikten sonra uygun KV ve uA değerleri girilir. Numune  360° taranması ile penetreli fotoğraflar yazılım tarafından çekilir. Bu dönüş hareketi esnasında ortalama 2000 yüksek çözünürlüklü fotoğraf sisteme kaydedilir. Nikon XTH 225 modelinde spot size değeri 3 µm olduğu için alınacak görüntüler bu oranda kaliteli olacaktır.

                                                                                                            Şekil 1 : (X-Ray CT Mantığı)

Tarama sonrasında fotoğraflarda oluşan ring artifact ve noise ler kullanılan arayüz yazılımı ile giderilerek

numunenin 3D katı model dosyası oluşturulur. Çekilen resimlerdeki pixeller oluşturulan bu dosya ile 3D

voxellere dönüşmüş olacaktır.

 

 

Oluşturulan bu dosya VG STUDIO MAX yazılımı ile görüntülenir. Gerekli ayarlamalar (surface determination, histogram setting,registration) yapıldıktan sonra numune ekranda 3D olarak görülecektir.  Aynı zamanda top,fron ve right olarak 3 ayrı kesitten görüntülemek de mümkündür.

                                                                                               Şekil 2 : (Örnek Stent X-Ray CT  Görüntüsü) 

Stent in dayanımını belirleyen en önemli faktörden biri geometrik ölçüleridir. Bu geometrik ölçüler dayanıma olan etkilerine göre strat genişliği, strat uzunluğu, strat kalınlığı olarak sıralanabilir. VG STUDIO MAX yazılımı ile hızlı ve tahribatsız olarak bu ölçümler yapılabilir.

                                                                                           Şekil 3  (Örnek Ölçümlerin Görüntüsü)

Stent numunesi üzerinde et kalınlığı dağılımının gözlenmesi kullanılan yazılımda ki wall thickness modülü ile belirlenen kriterler arasında kısa sürede ölçülebilir. Numune istenilen herhangi bir noktadan sanal olarak kesilerek orada ki et kalınlığı kontrol edilebilir.

                                                                                     Şekil 4  (Wall Thickness Ölçümü Görüntüsü)



Analiz sonuçları

Numunenin doğru tolare aralıklarında üretilip üretilmediğini, doğrulama işlemlerini , teknik resimde belirtilen kritik bölgelerde ki et kalınlığının uygunluğunu Nikon XTH serisi X-Ray cihzları ile teyit edebiliriz. VG STUDIO MAX yazılımı bu noktada yüksek çözünürlüklü resim ve video çıktısı alma olanağı sağlar. 

                                                                                               Şekil 5 ( Kesitten Yapılan Ölçüm Görüntüsü ) 



Kullanılan ekipmanlar

  • Kullanılan ekipmanlar:

 

                       

                                             Resim 7 : Nikon XTH 225                             Resim 8: Volume Graphics 3D image yazılımı

Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar,

  1. Parça eğer boyutlandırılacaksa, X ray cihazı parçayı yüksek hassasiyette taraması gerekmektedir. Nikon XTH 225 modeli Mikro fokus spot size ‘ a ( 3-5 µ) a sahip olduğu için parça hassasiyeti istenilen değerleri karşılamaktadır.
  2. Parça nın yoğunluğu , X ray Cihazının penetre edebilme gücünden daha düşük olmalıdır. Parça , penetre gücünden daha yüksek bir yoğunluğa sahip ise ; Kv bakımından bir üst model X ray cihazına geçilmesi gerekmektedir.