Hazırlık ve uygulama yöntemi

Tahribatsız muayene ve tersine mühendislik yöntemlerinden biri olan CT ( Bilgisayarlı Tomografi) üretilen parçaların mevcut olan CAD Datası ile karşılaştırma olanağı sağlar. Nikon XTH X-Ray cihazları ile parçanın tamamının Radyografik olarak taranması ile bu karşılaştırmayı mikron hassasiyetinde yapmak mümkündür.

Numune manupulator de sabitlendikten sonra gerekli ayarlamalar Radyografi ekranında yapılır. Burada amaç bütün parçanın bir seferde taranması ve alınabilecek en keskin ve net görüntüsünün alınmasıdır. Parçanın 360° taranması ile penetreli fotoğraflar katı modele çevrilir.

                                                                                                            Şekil 1 : (X-Ray CT Mantığı ) 

Artık parçanın hem katı modelini hem de CAD datasını VG Studio programında açmak ve karşılaştırmak mümkündür.

Volume Graphics yazılımı Catia , Solidworks, NX, ve Pro Engineers gibi yazılımlardan gelen CAD cadatalarını import etme yeteneğine sahiptir. CAD datası ile CT yapılmış parçanın üst üste çakıştırılması ve analizi belirlediğimiz parametrelere göre gerçekleşitrmemiz mümkümdür.

                                                                                  Şekil 2 : ( Örnek Parça CT  ve CAD Data Görüntüsü )

X-Ray CT Tarama datası ile CAD datası VG STUDIO MAX yazılımı tarafından farklı referanslama metodlarına göre üst üste bindirilir. Bu işlemi maximum kalitede yapmak üretilen parça ve modelin tüm geometrilerini birebir eşleştirecektir. 

                                                                                            Şekil 3 : ( CT Data + CAD Data Birleştirme Görüntüsü )

Bu işlem sonrası Volume Graphics yazılımında bulunan  Nominal/Actual Comparison modülü  iki data arasında ki farklar kısa süre içinde otomatik olarak ölçer. Ölçümün belli bir aralığa göre yapılması da mümkündür. (+ / - 0,5 mm)

                                                                                              Şekil 4 ( Örnek CAD Karşılaştırma )

Program parça üzerinde CAD datasına göre üretilen parçanın eksik veya fazla olan noktalarını renklendirerek yorum yapılmasını kolaylaştırır. X,Y ve Z ekseninde kesit bazlı olarak değişimlerin gözlenmesi ve noktasal olarak farkların etiketlenmesi de mümkündür

                                                                                                 Şekil 5 ( Örnek CAD Karşılaştırma )

 



Analiz sonuçları

Parçanın doğru tolare aralıklarında üretilip üretilmediğini, doğrulama işlemlerini, teknik resimlerde belirtilen kritik bölgelerin ölçümlerini tahribatsız şekilde alınabilir. Raporlama tarafında Volume Graphics yazılımından  yüksek çözünürlüklü resim ve videoları  render almak mümkündür. PDF formatında ki raporda, analizin renk dağılım grafiğine yer verilebilir. 



Kullanılan ekipmanlar

                   

 

        Resim 6: Nikon XTH 225                                                                         Resim 7: Volume Graphics 3D image yazılımı

Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar,

  1. Seçilen X-Ray cihazınzın X ışını yayma açıklığı düşük olmalıdır. Hassasiyet bu parametreye bağlıdır (Spot Size) . Spot size ne kadar küçük olursa , karşılaştırma yapılırken mikron hassasiyetine yaklaşır. (Mikro Fokus ). Bu sayede daha pürüzsüz yüzey eldesi , yapıla karşılaştırma işleminin tolera aralığını düşürerek dah nihai sonuçlar verir.
  2. VG Yazılımın bütün katı model formatları (CAD,STL,MESH vs). açması gereklidir. Nominal/ Actual Comparison Modülü eklenmiş olmadır. Bu modül sayesinde dakikalar içerisinde alınan verilerin değerlendirmek mümkün olacaktır.