Hazırlık ve uygulama yöntemi

           Arkeoloji, eski kültür ve uygarlıkları onlardan kalan maddi kalıntıları açısından inceleyen;yer ve zamanı belirlemekle uğraşan bir bilimdir. Maddi kalıntılar terimiyle insan elinden çıkan, insan düşüncesinin ürünü olan eserler, alet ve malzeme ile ev eşyaları, sanat yapıtları kastedilir.Yani arkeolojiyi, geçmiş zaman insanını “el emeği-göz nuru “olarak da tanımlayabiliriz.Arkeolojik bulgular geçirdiği tarihsel süreçlere ve muhafaza durumlarına göre ; iyi korunmuş ya da  bazen tortulaşmış tabakaların içinde bulunabilir. Tabaka içindeki arkeolojik bulgulara, tahribatsız ulaşmak için CT (Bilgisayarlı Tomografi) uygulamaları yerinde çözümlerdir.

                                                                                                 Şekil 1 (Arkeolojik Kalıntı)  



Analiz sonuçları

          Penetre edilen kalıntının 360° radyografik görüntüsü alındıktan sonra (Şekil 2 ) 3D görüntüsü elde edilir. Kalınıt penetre edildiği için içindeki arkeolojik bulgular , yoğunluk farkından dolayı saptanabilir. Bu sayede tortulaşmış kalınıtıyı tahrip etmeden ,içerisindeki arkeolojik buluntuları açığa çıkarabiliriz.

 

                                                                                         Şekil 2 (Kalıntı içinde taşlaşmış Kaşık Yapısı) 



Kullanılan ekipmanlar

                                        

                                     Resim3 : Nikon XTH 225                                                     Resim 4: Volume Graphics 3D image yazılımı



Sonuçların Değerlendirilmesi

Radyografi ve CT ile yapılan analiz sonucunda , kalıntıyı  tahrip etmeden içerisindeki buluntuları tayin etmek mümkündür. Seçilen X ray cihazının , X-Ray açıklığı  mikron hassasiyetinde olması, kalıntı içerisindeki bulguların tam yapısını görmek hatta boyut ölçümleri almak bile mümkündür.