Asbest, binalarda ısı yalıtımı, genel yangından korunma ve fren balatalarının astarı gibi geniş bir kullanım yelpazesine sahip her yerde bulunan bir inşaat malzemesidir. Bunlar arasında en yaygın olanı mavi (kiroidolit), kahverengi (amosit), beyaz (krizotil) ve daha nadir biçimler olan tremolit, athofilit, aktinolittir.

Asbest liflerinin, özellikle de crocidolite inhalasyonu, akciğer hastalığı (asbestoz, akciğer kanseri ve mezotelyoma) ile ilişkilidir. Asbestin tehlikeli doğası nedeniyle, asbestin trafikte yoğun kentsel alanlarda, eski binalarda, yıkım çalışmaları sırasında, mevcut olup olmadığını belirleme ihtiyacı vardır.

Işık mikroskopi, çevresel örneklerin incelenmesinde anahtar bir araçtır. Belirli bir hacimde numunenin asbest liflerinin mevcudiyetini, tipini ve ön boyut dağılımını belirleyebilir.

Örnek analiz genellikle asbest liflerinin varlığını belirlemek için kütle örneğinin stereo mikroskobik incelemesi ile başlar. Fiberler polarizasyon mikroskobu kullanılarak daha fazla tanımlanabilir. Liflerin miktar ve boyut dağılımı daha sonra düzenleyici kurumlar tarafından onaylanmış ve görüntü analizi yazılımı ile desteklenebilen faz kontrast mikroskobu ile analiz edilir. Dijital görüntüleme teknolojisi, her analiz için kayıt ve denetim yollarının tutulmasını sağlar.

Asbest görüntülemede anahtar mikroskopi teknikleri şunlardır: stereomikroskopi, polarize mikroskopi, faz kontrastı, görüntü analizi, dijital görüntüleme